Puluhan tahun mereka terpaksa menggunakan masjid yang hanya dibina daripada jerami untuk menunaikan ibadah secara berjemaah.
Di atas adalah gambar masjid asal yang sedang mereka gunakan. Masjid inilah tempat mereka berkumpul untuk menunaikan ibadah secara berjemaah. Ruangan masjid yang sempit tidak dapat menampung bilangan jemaah yang semakin ramai. Masjid ini juga merupakan pusat ilmu Islam untuk penduduk tempatan.U Tijarah telah memulakan pembinaan masjid baharu yang lebih selesa untuk mereka dan dinamakan Masjid Ukhuwah. Ukhuwah membawa maksud ikatan persaudaraan yang menggambarkan keprihatinan rakyat Malaysia terhadap saudara Islam di sana.

Masjid baharu ini berkeluasan 1083 kaki persegi dan memuatkan lebih ramai jemaah dalam satu masa. Binaan masjid juga yang lebih kukuh menjadikan suasana lebih selesa untuk mereka beribadah.
Sujud mereka beralaskan guni dan kadang mereka hanya bersujud di atas tanah yang berdebu. Dikala hari hujan, ruang dalaman masjid dipenuhi air dan tanah di dalam masjid mula menjadi lecak.

“Sesiapa yang membina masjid kerana Allah, Allah membina rumah baginya rumah di syurga kelak (binaan) seumpamanya.”  (Hadis riwayat Muslim)U Tijarah membuka peluang kepada seluruh rakyat Malaysia untuk membantu mereka membina masjid baharu.
Masjid Ukhuwah yang akan dibina oleh U Tijarah mempunyai keluasan 1083 kaki persegi dan menyediakan kemudahan asas yang lebih baik.
Dengan adanya masjid ini, penduduk tempatan akan mendapat keselesaan sewaktu beribadah dan menjadi pusat Ilmu Islam.Pembelian lot bagi Fasa 1 telah pun selesai

Kemas Kini Terkini: 20 Mac 2023

U Tijarah telah berjaya mengumpulkan jualan sebanyak

RM158,750 bersamaan 635 lot.


Belian lot yang masih diperlukan sebanyak

RM112,000 bersamaan 448 lot.


Kemas Kini Progres Pembinaan Fasa 1 Masjid4U Malawi


Perkembangan Terkini Pembinaan Fasa 1 Masjid4U Malawi

Ayuh sama-sama kita bantu mereka dapatkan masjid baharu dengan membeli Lot Wakaf MASJID4U MALAWI!


JOM SERTAI SEKARANG!

JOM SERTAI SEKARANG!

Perhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi

BUTIRAN PEMBELIAN

Produk Kuantiti Harga (RM)
Masjid4U Malawi - RM2500/10 lot
Masjid4U Malawi - RM250/1 lot
Masjid4U Malawi - RM50
Masjid4U Malawi - RM10
JUMLAH
JUMLAH KESELURUHAN (RM)
Caj Perkhidmatan Peniaga (RM)

BUTIRAN PELANGGAN